donare organe
donare organe

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a impus folosirea si utilizarea cardului de sanatate atunci cand mergem la medicul de familie sau cand se intampla sa ajungem la spital pentru diferite consultatii medicale. Cardul de sanatate este un dispozitiv electromagnetic in care sunt imprimare datele de identificare ale fiecarui pacient, incepand cu numele, prenumele, codul unic de identificare in sistemul de sanatate, numarul de identifiacare al cardului, data nasterii si termenul de valabilitate a acestuia.

Odata cu primirea acestui card prin posta, primim si un document, sub forma unul formular tipizat cu o serie de informatii explicative, precum si un chestiionar care trebuie depus la medicul de familie, pentru a fi parafat si semnat de acesta. Formularul contine o seria de intrebari prin care ni se cere raspunsul privind grupa sanguina, Rh-ul, bolile cu risc vital, bolile cronice. De asemenea pe acest formular trebuie sa bifam cu da sau nu la intrebarea „Doriti sa deveniti donator de organe?”, informatie care trebuie sa se regaseasca si pe cardul de sanatate.

Medicii sfatuiesc pacientii sa bifeze in favoarea donariilor de organe astfel incat este un privilegiu de a-i ajuta pe cei care au nevoie de un transplant de organe. Cele mai multe cazuri in care ajungem sa vedem care este avantajul acestei intrebari regasite in formularul anexa la cardul de sanatate este cel in care o ruda sau un apropiat al nostru a avut un accident sau o boala care l-a macinat de tot,incat a ajuns sa fie tinut in viata de aparate. Probabil ca intrebarea poate fi abordata din mai multe perspective, precum cel al salvarii unei, vieti, in scopuri medicale sau stiintifice.

Donarea organelor in statele americane este un lucru care asigura continuitatea vietii, dezvoltarea sistemului medical din acest punct de vedere, odata cu evolutia stiintifica in domeniul medicinei. Probabil pe cei mai multi dintre noi ne sperie acest aspect, dar privit la rezultatele pe care le poate atinge, este un real beneficiu pentru intreaga umanitate.

 

 

 

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *