Zici si sute de mii de persoane mor in fiecare an ca urmare a infarctului miocardic, fara ca acesta sa se trezesca macar un marmur de protesc din partea opiniei publice, a presei sau a agentiilor guvernamentale. Totusi ucigasul numarul 1 pe plan national poate fi gasit pe masa de seara a majoritatilor romanilor. Nu chiar tot ceea ce manacam provoaca infarctul miocardic doar excesul de grasimi si colesterol. Problemele apar in urma ingrosarii, a astuparii arterelor vitale care furnizeaza inimii oxigen, proces numit ateroscleroza.
Noi toti ne nastem cu artere curate si flexibile, care ar trebui sa ramana astfel toata viata. Cu toate astea arterele multor dintre noi sunt imbacsite si se infunda cu colesterol, grasimi si calciu – amestec ce rigidizeaza si, in cele din urma, astupa aproape complet lumenul arterial, stranguland aportul de oxigen.
In cel de-al Doilea Razboi Mondial majoritatea europenilor au fost nevoiti sa-si schimbe obiceiurile alimentare, trecand de la o alimentatie bazata pe carne, oua si produse lactate la o alimentatie mai austera formata din cartodi, cereale, fasole, radacinoase si zarzavaturi. De atunci incoace sau obtinut munti de date obtinute din studiile p animale si oameni efectuate in intreaga lume. Concluziile sunt in esenta aceleasi: regimurile alimentare bogate in grasimi si colesterol produc cresterea nivelului colesterolului sangvin si incidentei bolilor de inima. Reginurile sarace in grasimi si colesterol, pe de alta parte erduc nivelul colesterolilui sangvin si incidenta bolilor cardiace, permitand chiar „topirea” placilor ateros clerotice.