Bunele maniere in culturi

Exista foate multe culturi care se bazeaza pe bunele maniere. Din cate stiu eu japonezi au astfel de principii care se bazeaza in special pe respectul fata de altii. Cel mai important lucru este ca inainte de inceperea oricarei mese toti se iau de mana si spun „Itadakimasu” – adică „Primesc cu recunoștință”.

In Japonia si la fel si in tari din indepartata Asie se mananca cu betisoarele dar ve-ti intalni si deseori tacamuri. Betidoaserele nu se flutura in aer pentru ca nu este politicos, sa le indrepti spre altii sau sa le introduci in farfuriile altora. Ceea ce am mai citit despre cultura lor este ca mancarea nu se transmite de la unul la celalat. Ca mod de servire al mesei ve-ti intalni stilul occidental cu scaune si picioare mese fie stilul clasic japonez la măsuțe joase, așezați pe niște perne confortabile. O altă particularitate a meselor în Japonia o reprezintă faptul că se preferă servirea în porții individuale în locul celei pe platouri comune. Se consideră dovadă de respect față de bucătar să consumați tot din farfurie și la finalul mesei să așezați vesela și tacâmurile în poziția inițială de la începutul mesei. Adică bețișoarele se vor pune înapoi pe suportul special, bolul cel mic pentru sosul de soia la locul lui.

Foarte important la masa nu se vorbeste despre lucruri prostesti cum ar fi, despre toaleta sau alte subiecte similare, nu se sufla nasul. De baut ve-ti incepe sa beti atunci cand toate paharele sunt pline si are loc “kampai” un salut specific in Japonia. Periodic se verifică dacă aceștia au golit paharele și se reumplu. Dacă cineva dorește să vă umple paharul, trebuie să vă grăbiți să îl goliți, dar trebuie să consumați cu moderație. Un lucru foarte interesant mi se pare consumul de orez. Un alt lucru important la masa mi se pare sorbitul taieteilor, care desi pare lipsita de bun simt dar asa este semnul aprecierii felului de mâncare, așa că este chiar recomandat. Sushi este mâncarea tradițională japoneză alcătuită din orez combinat cu diverse ingrediente, în special pește și fructe de mare crude. Se consumă asezonat cu sos de soia care se va turna într-un mic recipient pe care îl aveți pe masă

Cultura japoneza este una foarte interesanta si nu ai cum sa afli totul despre ei pana nu vizitezi stai o perioada de timp alaturi de ei. Mi se pare un lucru foarte fascinant si poate, poate intr-o buna zi o sa am ocazia sa vizitez tara si sa invat cat mai multe despre cultural lor si stilul de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.