Zgomotele sunt sunete dăunătoare provocate de diferite surse care se trasmit fie prin mediul aerian, fie prin elementele de construcții sau de instalații. Izolarea fonică cuprinde toate măsurile de protejare a construcțiilor impotriva pătrunderii în interior a zgomotelor din afară și de reducere a nivelului zgomotului în scopul asigurării condițiilor igienice si de confort in exploatarea acestora.
Confortul acustic, respectiv senzația de liniște sau bună audibilitate, implica crearea unui mediu cat mai apropiat de cel natural, asigurarea posibilitățiilor de comunicare si de audiție optimă.
Confortul acustic interior este asigurat dacă zgomotul perturbator nu depășeste 85 dB. Izolatii fonice se realizează atât prin măsuri speciale de izolare câi și prin alcătuirea constructivă a elementelor, care trebuie să respecte o serie de cerințe, și anume:
-asigurarea unor grosimi și greutăți minime pentru a împiedica trecerea sunetelor și pentru a nu fi supuse la vibrații din cauza acestora;
-separarea unor elemente de construcții (pereți, pardoseli) din structura de rezistență a clădirii prin intermediul unor garnituri elastice si fonoizolatoare.
-folosirea unor materiale fonoizolatoare cu calități diferite, unele absorbante, altele reflectante sau vibrante.
Elemente constructive
Izolarea acustică împotriva zgomotului aerian, care provine de la surse din interiorul clădirilor, dar în afara spațiului protejat, se asigura prin compartimentare(pereți despărțitori, plansee).
Reducerea nivelului de zgomot prin absorbția acustică se realizează folosind plăci absorbante de diferite tipuri aplicate pe pereții și tavanul încaperilor care se izolează.
Izolarea impotriva zgomotului de impact, produs prin actiuni de soc, se realizeaza considerând planșeul ca element de izolare acustică în alcătuirea lui complexă, inclusiv elementele de finisaj, respectiv: pardoseală, tencuială, tavan suspendat. Izolarea fonică se poate asigura prin:
-realizarea planșeului din fâșii cu proprietăți fonoizolante;
Izolarea impotriva zgomotului de impact, produs prin actiuni de șoc, se realizeaza considerând planșeul ca element de izolare acustică în alcătuirea lui complexă, inclusiv elementele de finisaj, respectiv: pardoseală, tencuială, tavan suspendat. Izolarea fonică se poate asigura prin:
-realizarea planșeului din fâșii cu proprietăți fonoizolante;
-realizarea unor pardoseli flotante(dală flotantă) separate printr-un strat fonoizolant;
-izolare fonică combinată a tavanului si a pardoselii;
Principalele materiale folosite la izolarea fonică
Se aplica tratamente fonoabsorbante pentru care se folosesc diferite materiale:
-materiale poroase si structuri pe bază de materiale poroase
-corpuri fonoabsorbante
Principalele materiale poroase și structuri pe bază de materiale poroase folosite sunt:
-plăci din vată minerală pentru izolații termice și fonice(tip G80 și G100)
-plăci fonoizolatoare : Material spuma poliuretanica
Burete piramidal autoadeziv
Acest material fonoabsorbant se foloseste atat pentru acustica, cat si pentru izolatie fonica pentru studio, cinema, home cinema, club, bar, restaurant, birouri, locuinte etc
Peretii din gips-carton sunt solutia cea mai des intalnita pentru compartimentarea interioara insa acest material poate fi folosit si pentru finisaje. Unul dintre motivele importante pentru care se apeleaza la aceasta solutie este acela ca peretii din gips-carton sunt mai ieftini decat cei realizati prin procedeul de constructie umed. Insa, cu toate acestea, unele persoane refuza categoric sa foloseasca gips-carton, din diverse motive