Medical

Cei mai multi oameni au doi rinichi- asta daca nu a donat vreunul, caz in care poate trai numai cu un singur rinichi. Acestia reprezinta organe care au forma boabelor de fasole si care se afla situati de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, in spatele stomacului. Dimensiunea acestora nu este mai mare decat pumnul unui om, iar scopul rinichilor este de a mentine sangele la un nivel echilibrat in organism, astfel ca, contribuie la mentinerea unei stari de sanatate optime.

Functionarea rinichilor

Rinichii contribuie la filtrarea apei suplimentare din organism dar si a toxinelor din sange. Astfel, rinchii filtreaza intre 113 si 144 litri de sange pentru a crea intre 0,94 si 1,8 litri de urina in fiecare zi. Chiar si asa, rinichii nu reprezinta un burete mare de filtrare a toxinelor din organism. Fiecare rinichi este format dintr-un sistem de milioane de filtre, numite nefroni. Un nefron este compus din doua parti: prima parte a filtrului este reprezentata de glomerul care curata sangele de toxine. In acest fel, toxinele ajung sa treaca printr-un tub- care reuseste sa colecteze mineralele de care organismul are nevoie in continuare, punandu-le inpoi in functiune si filtreaza mai departe mai multe toxine.

In timp ce se filtreaza, rinichii produc urina pentru a reduce cantitatea de toxine din organism. De asemenea, rinichii sunt ”casa” si pentru o serie de hormoni, care ajuta sa reglarea presiunii sangelui, ajuta la refacerea celulelor rosii si imbunatatesc sanatatea oaselor.

Bolile rinichilor

O ingrijire proasta a rinichilor dar si genetica pot contribui la o gama larga de probleme de sanatate. Bolile cronice de rinichi, numite adesea si insuficienta renala cronica, reprezinta momentul in care rinichii inceteaza sa mai functioneze normal. Exista o multime de probleme care pot sa dea nastere bolilor de rinichi, cum ar fi diabetul de tip I si II, hipertensiune arteriala sau inflamatii ale rinichilor.

Cea mai comuna boala este reprezentata de insuficienta renala, care apare atunci cand rinichii nu mai au capacitatea de a functiona optim. Cei care sufera de insuficienta renala au nevoie de dializa sau de transplant de rinichi in ideea de a supravietui.

Cancerul de rinichi este al 7-lea cel mai frecvent tip de cancer din lume. Potrivit specialistilor, numai in Statele Unite mai mult de 61,560 de adulti sunt diagnosticati cu cancer de rinichi, cauzand moartea a peste 14,000 de oameni in fiecare an.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nutritie cluj 2018
Medical
Rolul unui nutritionist in procesul de slabire

Poti slabi in doua feluri – fie in mod sanatos, printr-o dieta echilibrata si un program bine realizat, fie nesanatos, prin infometare sau prin adoptarea de diverse metode si strategii, dupa auz. Tine de tine cat de repede vei reusi sa ajungi la rezultatele dorite si cat de eficient va …

torticolis
Diverse
Despre torticolis si influenta sa in sanatatea dumneavoastra

In mod definitoriu ati auzit pana in prezent macar o data denumirea de torticolis, insa e destul de mare probabilitatea sa nu fi acordat suficienta importanta la acel moment. Acest termen reprezinta, de fapt, o afectiune cunoscuta in popor si ca “gatul stramb”, fiind una dintre cele mai des intalnite tulburari …

Medical
Fa-te sanatos in 5 minute

Deci, odata ca trecerea in noul an, ti-ai propus sa adopti o serie de masuri, prin intermediul carora iti poti imbunatati nivelul de sanatate. Tot ce trebuie sa faci este sa crezi in tine. Insa, mai mult decat atat, trebuie sa iti doresti cu adevarat sa fii sanatos, dar asta …

SEO made with ❤️ by E-Advertising