In prezent romanii aleg sa munceasca in strainatate deoarece sunt multe locuri de munca disponibile si totodata salariile sunt mult mai mari,dar majoritatea isi gasesc un loc de munca printr-o agentie plasare forta de munca si este bine sa aiba in vedere cateva informatii care i-ar putea scutii de neplaceri:
Ce întreprinzători privaţi au dreptul de a realiza activităţi de selecţie şi plasare a
forţei de muncă pe piaţa românească? În România, activitatea privată de preselecţie, selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate o pot desfăşura, în condiţiile legii, societăţile comerciale constituite în temeiul Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv filialele societăţilor comerciale străine înfiinţate în ţara noastră, care au drept obiect de activitate selecţia şi plasarea forţei de muncă, cod CAEN 7450. Aceste societăţi poartă denumirea de agenţi de ocupare a forţei de muncă.
Care este baza legislativă care reglementează activitatea agenţilor privaţi de selecţie a forţei de muncă şi de plasare a acesteia în străinătate?
Activitatea acestor agenţi privaţi de ocupare a forţei de muncă este reglementată de următorul cadru legislativ: Legea 156 din 26 iulie 2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate Ordonanţa nr. 43 din 25 iulie 2002 pentru modificarea legii 156 din 2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate Hotărârea 384 din 11 aprilie 2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevedrilor legii 156 din 2000 (şi normele metodologice) Hotărârea 850 din 31 iulie 2002 pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii 156 din 2000 Agenţii privaţi de ocuparea forţei de muncă au obligaţia de a se înregistra la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia îşi au sediul. Acest lucru vă permite să verificaţi obiectul de activitate şi înregistrarea firmei (acest fapt îi permite funcţionarea autorizată) şi activitatea desfăşurată până în acel moment.
Contractele de mediere dintre agentul privat de ocuparea forţei de muncă şi solicitantul unui loc de muncă în străinătate . În baza contractelor realizate cu diferite persoane juridice, fizice organizaţii patronale, agenţii privaţi de ocuparea forţei de muncă recomandă celor interesaţi de munca în străinătate, în funcţie de pregătirea, interesele şi aptitudinile acestora, diferite locuri de muncă pe baza unui contract de mediere. Aceste contracte se încheie în formă scrisă, inclusiv în limba română şi reprezintă angajamentele dintre agentul privat de ocuparea forţei de muncă şi solicitantul unui loc de muncă în străinătate. Contractul de mediere dintre agentul de ocupare şi solicitantul unui loc de muncă în străinătate va avea următoarele prevedri specifice (conform anexei nr. 1 din H.G. 850 din 2002):
-denumirea părţilor contractante;
-obligaţiile contractuale:
-durata contractului;
-obligaţiile furnizorului;
-obligaţiile beneficiarului;
-tarifele de mediere, restituirea acestora şi condiţiile de restituire;
-modificările şi completările contractului de mediere;
-încheierea contractului de mediere;
Unde puteţi afla mai multe informaţii pentru siguranţa voastră?
Înaintea semnării unui contract de mediere, este bine să verificaţi la Inspectoratul Teritorial de Muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea respectivul agent privat de ocuparea forţei de muncă, înscrierea acestuia în vedrea
autorizărifuncţionării sale şi activitatea desfăşurată până în acel moment. Listele cu agenţii privaţi de ocupare a forţei de muncă înregistraţi la I.T.M.-uri, se găsesc afişate pe site-urile acestor instituţii însă detaliile despre desfăşurarea activităţii acestora puteţi obţine doar prin deplasare la sediile respective.