Ce zi e astazi? Si, chiar mai important decat atat, de ce simtim nevoia sa intrebam acest lucru? Ciclul de sapte zile la care am aderat se pare ca ne afecteaza destul de mult modul de gandire, sustin psihologii de la Universitatea Lincoln, York si Hertfordshire. Oamenii de stiinta au testat in ce mod sunt construite reprezentarile mentale ale zilelor saptamanii, dar si modul in care suntem confuzi cu privire la ce zi e azi.
Astfel, oamenii de stiinta au cerut participantilor sa scrie o lista de cuvinte pe care se le asocieze cu zilele saptamanii. Acestia au descoperit ca mai multe cuvinte au fost asociate zilelor de luni si vineri, contrar zilelor din mijlocul saptamanii, astfel ca inceputul si sfarsitul saptamanii au primit o identitate mai puternica. Zilele de luni au fost descrise de cuvinte negative- asa cum era si de asteptat: plictisitor, agitat, obosit. In mod contrar, ziua de vineri a fost etichetata de cuvinte pozitive, cum ar fi petrecere, libertate si relaxare. Marti, miercuri si joi au avut o importanta mai mica, iar acest lucru a permis participantilor sa le confunde mai usor intre ele.
Un alt motiv pentru care nu confundam lunile cu vinerile la fel cum o facem cu zilele din mijlocul saptamanii, este reprezentat de faptul ca nu vorbim atat de mult despre aceste zile. Le spunem colegilor de munca ca zilele de luni sunt enervante si ca ne-am dormi ca weekend-ul sa fie mai lung, iar atunci cand vine ziua de vineri ne bucuram si zicem „Ura!! E vineri!”. Foarte rar exista cazuri in care oamenii sa spuna „Yey! E marti!”. Astfel ca, in lipsa unui „dialog” cu aceste zile din timpul saptamanii, oamenilor le este mult mai usor sa le confunde intre ele.
Stiinta si zilele saptamanii
Potrivit oamenilor de stiinta, „ciclurile saptamanale pot modela capacitatea cognitiva a oamenilor”, cu toate ca acestea reprezinta numai niste aspecte sociale. Intr-adevar, mai mult de 30% dintre participantii la studiu au raportat ca ziua curenta a fost resimtita ca o zi diferita, iar cea mai mare parte a acestor trairi au fost in cazul zilelor de marti, miercuri si joi.