Tanjim dupa comunicare si totusi este destul de usor sa ramanem blocati in singuratate. Aproape jumatate din populatia lumii sufera de dureri cauzate de singuratate, iar aceasta durere nu ne afecteaza doar din punct de vedere emotional, ci are si un impact destul de mare si asupra sanatatii noastre fizice. Un impact atat de mare incat un nou studiu a sugerat faptul ca aproape trei milioane de oameni au constatat ca singuratatea este o amenintare la adresa longevitatii, asemeni obezitatii.

Autorul studiului, Julianne Holt-Lunstad, de la Brigham Young University, sustine ca „efectul singuratatii este comparabil cu obezitatea, fiind ceva pe care domeniul medical o ia foarte in serios. Avem nevoie sa ne incepem viata sociala dintr-un punct de vedere mai serios”. Ironia este ca, indiferent de cat de mult putem fi singuri fara sa ne simtim singuri, putem simti acest sentiment chiar si atunci cand suntem inconjurati de o multime de persoane.

Conexiunile superficiale, verificarea telefonului in schimbul unei adevarate conversatii normale si desfasurarea vietii mai degraba in mediul online, decat in cel social natural, ne determina sa ne simtim mai singuri si mai izolati fata de societatea actuala.

Singuratatea este boala secolului

Suntem ingroziti de momentul in care ne gandim la singuratate si de faptul ca nu avem cu cine sa ne impartim bucuriile, grijile, trairile sau visele. Toti trecem prin astfel de momente, insa cei mai multe dintre noi isi doresc sa nu mai traiasca astfel de emotii niciodata.

De altfel, exista un nou studiu care a descoperit ca oamenii prefera sa fie supusi undelor cu electrosocuri, mai degraba decat sa sufere de singuratate. Autorii studiului care au descoperit acest lucru sustin ca „cercetarile au aratat ca mintile sunt greu de controlat si poate fi deosebit de greu sa ne directionam gandurile intr-o directie placuta si sa le mentinem acolo. Aceasta poate fi motivul pentru care multi oameni cauta sa isi controleze gandurile prin intermediul meditatiei si a altor tehnici, cu beneficii clare. Fara un asemenea antrenament, oamenii prefera sa faca ceva in loc sa gandeasca, chiar daca activitatea este neplacuta si in mod normal ar plati pentru a scapa de ea. Mintii neinstruite nu ii place sa fie singura cu ea insasi.”

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *