Odata cu dezvoltarea tehnologiei, utilizarea calculatorului a devenit esential in viata tuturor. Profesia, nevoia sau placerea ii determina pe cei mai multi sa petreaca numeroase ore in fata calculatorului. Cu toate ca ne simplifica foarte mult viata si munca, utilizarea calculatorului in exces are o serie de efecte negative asupra noastra.
Tot mai multe persoane tinere, chiar si copii, sunt prinsi in capcana jocurilor si a navigarii pe net. Dependenta de calculator se refera la relatia stricta cu computerul, fara a avea nevoie de prezenta unei alte persoane, ci doar de programele sau jocurile de care este interesata persoana.
Dependenta de internet se refera la persoanele care utilizeaza internetul in mod excesiv ceea ce conduce la intersectarea cu activitaile sociale si profesionale. Cercetarile asupra efectelor utilizarii calculatorului sunt inca putine, totusi au fost evidentiate unele consecinte pozitive si negative. S-au urmarit efectele asupra starii fizice, dezvoltarii psiho-cognitive, dezvoltarii relatiilor si a interactiunii sociale.
Viata si munca noastra de zi ne cer, tot mai mult, noile tehnologii. 24 de ore fara calculator sau fara acces la internet ni se par aproape de neimaginat. Pentru noi, calculatorul a insemnat o a doua alfabetizare, dar pentru copiii nostri, calculatorul este parte fireasca din existenta lor.
Dependenta de calculator poate duce la aparitia obezitatii. Mai mult de 7-8 ore pe zi petrecute in fata calculatorului implica diminuarea sau chiar excluderea activitatilor fizice. Totodata, cei care lucreaza zilnic in fata unui monitor sunt tentati sa consume diverse alimente in timp ce lucreaza.
Utilizarea computerului pe timp indelungat poate determina tulburari emotionale si de anxietate. Astfel, persoanele dependente de calculator sunt intr-o permanenta tensiune dominata de nerabdare si neliniste, vulnerabilitate si iritare, in special in prezenta celor din jur. Efectele petrecerii unui timp tot mai indelungat in fata calculatorului pot fi caracterizate de stari de depresie, izolare, comportament agresiv fata de cei apropiati, colegi, profesori, probleme de adaptare si socializare, scaderea capacitatii de concentrare si tulburari alimentare si ale somnului.