Indiferent ca vorbim de o afacere online (pe internet) sau offline, aceasta are nevoie de o identitate. Nu este suficient sa cumperi marfa, sa “o pui in raft”, sa bagi bani in reclama, si sa astepti clientii. Desigur, poate va functiona, insa nu este suficient! O afacere, ca si o persoana in societate, va fi evaluata si privita de alti oameni folosindu-se criterii de evaluare si elemente de perceptie, iar in functie de ce cred acestia, afacerea va deveni un succes sau o pierdere de timp si bani – Pentru aceasta identitatea este cheia, iar in cadrul acesteia, logo-ul are un impact puternic!
In economia de piata pe care lumea o cunoaste regasim milioane de companii care activeaza in domenii de activitate similare, stabilind astfel procesul de concurenta. Ori concurenta respectiva este benefica pentru economia in sine si pentru cumparatori. Insa pentru a se evidentia de restul concurentilor sai, o companie poate apela la crearea unei identitati coorporative (logo). Detinerea unui logo nu reprezinta varful calitativ al unei companii, ci rolul sau este de a ramane intiparit in mintea persoanei ce il priveste si de a transmite un mesaj catre aceasta, mesaj caracterizat printr-o usurinta a perceptibilitatii.
O sa va prezint cateva principii de respectat in alegerea unui logo:aceasta creare logo trebuie sa fie relativa simpla ca si constructive,atat pentru a fi recunoscuta la distanta cat si pentru atunci cand este tiparit in dimensiuni mici. In foarte multe situatii clientii nostri ne solicita logo-uri cu un design cat mai complex si detaliat, pentru a reusi sa transmita cat mai bine mesajul companiei. Din pacate acest mesaj este perceput de privitorul siglei doar daca acesta are timpul si rabdarea suficienta sa studieze toate detaliile siglei cu atentie. Daca insa sigla este plasata, de exemplu, pe o reclama aflata pe marginea unei autostrazi, timpul nu este suficient pentru a vizualiza sigla in detaliu, deci nici mesajul nu este transmis corect. Apoi numele companiei trebuie sa fie usor de citit,mai exact sa fie pe intelesul tuturor.Mai simplu ca e mai frumos.O sigla de calitate trebuie sa transmita si un mesaj frumos care sa reprezinte cat mai bine compania respectiva.
Marile logo-uri au rezistat si rezista probei timpului. Ele ofera o reprezentare vizuala a brand-ului unei afaceri si ajuta la identificarea pozitiei pe piata a unei marci in mintea cumparatorului. Daca logo-ul tau nu este conceput in asa fel incat principalele preocupari sa fie modul in care va fi folosit ( de ex. in ce zone va fi promovat), care este piata tinta si mai ales ce fac in acest sens principalii tai competitori din domeniu, atunci exista riscul sa se rataceasca prin puzderia de materiale de promovare si logouri slabe calitativ.