In mod definitoriu ati auzit pana in prezent macar o data denumirea de torticolis, insa e destul de mare probabilitatea sa nu fi acordat suficienta importanta la acel moment. Acest termen reprezinta, de fapt, o afectiune cunoscuta in popor si ca „gatul stramb”, fiind una dintre cele mai des intalnite tulburari ale gatului.
Atunci cand sunteti una dintre numeroasele persoane care se confrunta cu aceasta afectiune, trebuie sa stiti ca poate fi destul de severa, intrucat gatul are tendinta de a se rasuci intr-o parte, ducand astfel la inclinarea capului. Totusi, exista si cazuri in care dezvoltarea sa se realizeaza intr-o maniera lenta, de obicei daca este la mijloc un istoric al familiei, purtand denumirea de torticolis spasmodic.
Cel mai important aspect privind aceasta afectiune tine de faptul ca prin netratare este suficient de mare probabilitatea sa devina permanenta, ducand chiar la cazuri acute de torticolis.
Care sunt principalele cauze ale aparitiei torticolisului?
In ceea ce priveste aparitia acestei afectiuni in cazul adultilor, cauzele pot fi nenumarate, insa de obicei traumatismele de la nivelul gatului si a coloanei vertebrale sunt motivele principale.
De asemenea, pot fi considerate niste cauze importante si infectiile la nivelul capului sau gatului, ceea ce se transforma prin netratare in torticolis inflamator secundar glande inflamate.
In cazul copiilor, aceasta afectiune pote avea diverse cauze congenitale sau traume ulterioare nasterii. De exemplu, forma de torticolis muscular congenital este una dintre cele mai des intalnite cauze ale afectiunii in randul sugarilor.
In general, factorii de risc pentru aceasta afectiune sunt:
- istoricul in familie
- diverse anomalii congenitale privind coloana cervicala
- consumul unor medicamente care pot cauza spasmele musculare
- diverse traumatisme
Cum se manifesta torticolisul?
Torticolisul spasmodic, fiind o contractie anormala a muschiului intr-o parte a zonei gatului, se va manifesta asupra organismului prin senzatia ca oamenii sunt intorsi cu capul intr-o parte. De asemenea, acestia vor resimti tensiune la nivelul muschilor dintre gat si umeri.
Alte forme de manifestare sau simptome frecvente in cazul celor care sufera de torticolis sunt:
- spasme musculare resimtite in zona gatului
- dureri ale umerilor, ale spatelui, la cap
- crampe la nivel cervical
- varsaturi, stari de iritabilitate sau somnolenta (in cazul copiilor)
In cazul in care se identifica simptome similare cu amorteala bratelor si a picioarelor, probleme in respiratie sau tulburari de vorbire, atunci trebuie sa mergeti de urgenta la un control medical.
Daca va aflati in situatia de incertitudine privind aceasta afectiune, este necesar sa fiti consultat de un medic specialist in vederea diagnosticarii. De obicei, daca ati suferit in trecut de un traumatism, atunci va trebui sa efectuati o radiografie in zona gatului. Pentru a diagnostica un caz de torticolis, cel mai frecvent, se utilizeaza radiografia si un examen clinic.
Modalitati de tratament pentru torticolis
In cazul in care vi s-a confirmat ca suferiti de torticolis de catre un specialist, atunci trebuie sa luati in considerare modalitatile cele mai recomandate de tratament. De obicei, tratarea acestei afectiuni poate include medicatie, terapie fizica, exercitii de stretching, chiropractica sau chiar si chirurgie.
Cele mai multe cazuri de torticolis se trateaza in doar cateva zile, insa nu se exclude varianta in care dureaza si cateva saptamani.
In ceea ce priveste tratamentul chiropractic, prin manevrele specifice de relaxare si detensionare a musculaturii cervicale (de obicei 2 sau 3 sedinte) se combate torticolisul. De asemenea, persoanele care sufera de aceasta afectiune si apeleaza la aceasta maniera de tratament trebuie sa efectueze de mai multe ori pe zi si seturi de exercitii recomandate de chiropractician. Daca sunteti interesati de aceasta metoda simpla si nedureroasa de tratare a torticolisului, puteti accesa website-ul www.chiromedicahealthcenter.ro.
Asadar, daca considerati ca faceti parte din categoria persoanelor care sufera de torticolis, cel mai recomandat este sa nu lasati afectiunea sa se agraveze, consultand cat mai repede un specialist.