Din nou despre alimentatie

Sanatate

Ca oameni ai secolului XXI  si ca cetateni ai unei tari bogate in resurse alimentare, ne mandrim ca suntem una dintre generatiile cel mai bine hranite din intreaga istorie. Pentru acest privilegiu platim insa un pret prea ridicat, sub foarma atator boli inutile, a invalidatii si a mortii premature.

Noi romanii, mancam prea mult aproape din orice: prea mult zahar, prea multa grasime si prea multa sare. Consumam prea multe calirii. Pe deasupra, mai manacam si de prea multe ori pe zi. Acest “belsug” ajuta la punerea temeliei pentru aparitia bolilor arterelor coronare (care hranesc inima), a accidentelor vasculare cerebrale, a hipertensiunii, artritei, diabetului cu debut la maturitate, a obezitatii si a catorva tipuri de cancer. Acste boli sunt raspunzatoare de trei sferturi din totalul deceselor. Iar aparitia lor, asa cum am spus deja, este legata de stilul de viata, mai precis de modul in care ne hranim.

In mod surprinzator, pesticidele si conservantii nu sunt agentii cei mai daunatori dintre alimentele pe care le consumam. Uite cateva exemple cu “inculpati” si mai periculosi:

-Zaharul. Pentru multi dintre cetatenii nostri, zaharurile rafinate cintribuie cu peste 20% la totalul caloriilor consumate intr-o zi. Datorita faptului ca aceste zaharuri sunt lipsite de fibre si de alte substante nutritive, caloriile pe care le contin sunt “goale” sau “despuiate”. Pe de alta parte, data fiind densitatea lor calorica crescuta, ele constitue unul dintre cei mai puternici agenti promotori ai obezitatii.

-Sarea. Romanii consuma intre 15 si 20 g de sare pe zi (3-4 lingurite). Acesta insemna de cca 20 de ori mai mult decat ar fi necesar si costitue una dintre cauzele importante ale hipertensiunii, bolilor de rinichi.

-Grasimea. Cei mai multi dintre noi nu ne dam seama ca 40% (sau chiar mai mult) din totalul caloriilor le consumam sub forma de grasime. Acesta depaseste cu mult posibilitatile metabolice obisnuite ale organismului. Rezultatul este astuparea vaselor de sange , cu aparitia bolilor arterelor coronare si a accidentelor vasculare cerebrale.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate
Care sunt tipurile de implant efectuate in cadrul clinicii Badea din Cluj Napoca?

Implanturile dentare sunt facute pentru a inlocui spatiile libere, urmare a dintilor lipsa, din cavitatea bucala. Ele sunt realizate prin intermediul unor interventii chirurgicale. Exista insa mai multe tipuri de implanturi, in functie de pretul pe care esti dispus sa il platesti sau de materialele care sunt utilizate la confectionarea …

nutritie cluj 2018
Medical
Rolul unui nutritionist in procesul de slabire

Poti slabi in doua feluri – fie in mod sanatos, printr-o dieta echilibrata si un program bine realizat, fie nesanatos, prin infometare sau prin adoptarea de diverse metode si strategii, dupa auz. Tine de tine cat de repede vei reusi sa ajungi la rezultatele dorite si cat de eficient va …

torticolis
Diverse
Despre torticolis si influenta sa in sanatatea dumneavoastra

In mod definitoriu ati auzit pana in prezent macar o data denumirea de torticolis, insa e destul de mare probabilitatea sa nu fi acordat suficienta importanta la acel moment. Acest termen reprezinta, de fapt, o afectiune cunoscuta in popor si ca “gatul stramb”, fiind una dintre cele mai des intalnite tulburari …

SEO made with ❤️ by E-Advertising