Femeile au mai multe sanse de a fi diagnosticate cu depresie si anxietate comparativ cu barbatii, iar oamenii de stiinta sustin ca acest lucru ar putea sa se datoreze diferentei de remunerare dintre sexe. Cercetatorii au descoperit ca, in general, femeile care au un salariu mai mic decat barbatii si au aceeasi experienta educationala si profesionala ca acestia, sunt mai susceptibile de a suferi de depresie majora. Insa, femeile cu venituri egale sau mai mari decat barbatii nu sunt mai putin susceptibile de a suferi de aceeasi problema psihica.

Rezultatele au fost chiar mai proaste pentru tulburarile de anxietate, in care femeile care sunt platite mai prost decat barbatii au fost de patru ori mai suceptibile de a suferi de anxietate. „In timp ce exista o credinta generala care arata ca diferentele de sex in ceea ce priveste depresia si anxietatea sunt legate din punct de vedere biologic, aceste rezultate sugereaza ca astfel de diferente depind, in mare parte, de aspectul social”- sustine Dr. Katherine Keyes, profesor asistent de la Columbia University’s Mailman School of Public Health.

Diferentele salariale determina aparitia depresiei

Descoperirea are la baza analiza a peste 22.000 de adulti americani cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani. In acest sens, oamenii de stiinta au testat impactul disparitatilor salariale structurale a depresiei si a anxietatii asupra barbatilor si a femeilor. Astfel, oamenii de stiinta au declarat ca procesele sociale incurajeaza femeile sa incerce doar anumite locuri de munca, unde sunt platite mai putin decat barbatii. Aceasta este cauza principala care sta la baza intaririi si alimentarii diferentelor din barbati si femei in domeniul muncii.

SUA dar si alte natiuni din Occident au interzis companiilor sa faca discriminare de gen atunci cand vine vorba de angajare, insa oamenii de stiinta sustin ca discriminarea in functie de gen continua sa persiste si in ziua de astazi. Astfel, femeile nu mai au incredere in propriile merite si cunostinte si, prin urmare, tind sa aiba un risc mai crescut in ceea ce privesc tulburarile de anxietate si depresie. „Daca femeile ar vedea aceste experiente ca fiind negative din cauza meritului inferior, mai degraba decat ca o forma de discriminare, acestea ar putea sa se expuna in fata unui risc mai mare de a suferi de depresie si anxietate”- sustine Jonathan Platt, autorul principal al acestui studiu.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *