Dansul este probabil un sport atarctic sig ratios. Acest sport necesita o cantitate foarte mare de putere si de energie. Competitiile in dans, competitii diferite si campionatelementin dansatori in mare forma si ii invata auto-controlul respective calmul, care duce la vointa si credinta in victorie. Tot in acelasi timp dansul este o arta frumoasa si fermecatoare. La un spectacol pe care il simti este dansul sportive implicate doar doi actori, un barbat si o femeie.

Samba – Este un dans cu radacini afro-braziliene, muzica fiind scrisa in masura 2/4 (doi timpi pe masura muzicala) cu accent pe timpul 2. Pentru samba specific este caracterul poli-ritmic, avem mai multe ritmuri de baza iar corpul foloseste ritmuri diferite pe anumite segmente corporale. Ritmica in samba este destul de complicata folosindu-se in majoritatea figurilor caracterul “bounce”. Acesta se traduce printr-o miscare a genunchilor inainte/inapoi (flexie/intindere) impreuna cu miscarea bazinului. Partea de sus in samba este mult ami relaxata dar in tonus – central de greutate fiind usor impins spre inainte. Pe langa ritmul de baza avem si alte multe alternative: slow, quick, quick in figura “rocks”, sqqqqqq (s=slow, q=quick) in “corta jacka”, ssqqs in “the plate” sau 123 (triolet) in “promenade to counter promenade runs” etc. Pozitiile in care se afla partenerii sunt multiple ca in toate dansurile latino-americane cu prize inchise sau deschise, tandem, fara priza etc.

Tango – isi are originea in Spania sau in Maroc si a fost intordusa in America latina de spanioli colonisti. Fiind la inceput un dans sportiv solo (dansat de un barbat sau femeie) el s-a dezvoltat ca un dans simbolic de lupta intre doi barbati iar apoi a intrat in bordelurile din porturile Argentinei. Aceasta caracteristica a dansului s-a pastrat pana astazi iar tango-ul se danseaza intr-o pozitie ceva mai compacta tocmai pentru ca pe vremuri se dansa in locuri aglomerate iar bratul fetei cobora pe soldurile baiatului pentru a-i cauta portofelul. In timp tango-ul a fost reintrodus in Europa in saloanele Parisului fiind de acum un dans de societate mult schimbat si fara statutul de imoral.

Cha-cha-cha – este un dans latino-american de origini cubaneze fiind considerat un rezultat direct al muzici compuse de compozitorul si violonistul Enrique Jorrin in anii ’50. In cadrul competitiilor din Romania acest dans se danseaza la scasa valorica ca si hobby care este si al doilea dans latino in ordinea generala. Asa cum am spus mai sus caracteristic pentru cha-cha este chasse-ul sau o succesiune de trei pasi (spre lateral, in stanga sau in dreapta) in pasul doi inchizand talpile. Acesta este inlocuit de multe ori cu lock-step care se executa in fata sau in spate pe pasul doi incrucisand talpile (lock).

Dansul presupune foarte multe schimbari de priza intre parteneri si o tensiune crescuta in palmele acestora. Greutatea corpulul este orientata in fata, inclusiv in pasul rock. Fetele executa intoarceri sau piruete foarte rapide, echilibrul fiind foarte esential. Partea de sus a corpului conduce miscarea catre lateral iar genunchii se ridica formand un unghi drept cu restul corpului.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *