Istoria tangoului

Tangoul este un stil de dans aparut in anii 1890 de-a lungul estuarului Rio de la Plata, granita naturala dintre Argentina si Uruguay, la scurt timp devenind popular in intreaga lume. Tangoul original era cunoscut drept „tangoul creol”; astazi, exista mai multe forme de tango. Datorita influentei si popularitatii tangoului, in 2009, UNESCO l-a adaugat in lista „Patrimoul cultural imaterial al umanitatii”. Aceasta este singura intrare a Argentinei in lista, si una din cele doua pentru Uruguay, alaturi de dansul candombe.

Tangoul are influente din cultura europeana si africana, precum si dansurile din ceremoniile candombe ale fostilor sclavi. Dansul a aparut in zonele in care locoiau oamenii de clasa joasa din Buenos Aires si Montevideo, muzica derivand din o varietate de forme de muzica din Europa. Cuvantul „tango” se pare ca a fost folosit pentru prima data in legatura cu dansul in anii 1890, posibil fiind inrudit cu cuvantul latin „tangere”, dupa unii, dar mai probabil este inrudit cu cuvantul sclavilor africani „tango” (toba sau loc pentru dansat).

Initial, un dans pentru oamenii de rand, a ajuns sa fie popular datorita teatrelor si flasnetelor care au aparut in suburbiile din clasele muncitoare, pline de imigranti italieni, in mod special italieni. La inceputul secolului al XX-lea, dansatori si orchestre din Buenos Aires au plecat in turneu in Europa, innebunindu-i pe parizieni, care au devenit fascinati de el; la scurt timp, au urmat Londa si Berlin, precum si alte capitale, in care a avut parte de aceeasi primire calda. Catre sfarsitul anului 1913 febra tangoului a atins si New York-ul, in SUA.

In Argentina, in urma inceperii perioadei de criza financiara in 1929 si restrictiilor aparute in urma inlaturarii regimului Hipolito Yrigoyen din 1930 a dus la declinul popularitatii dansului, insa in urma venirii la putere a dictaturii Peron, tangoul a devenit, din nou, popular. Acesta a intrat din nou in declin in anii 1950 ca urmare a noii crize financiare si a popularitatii tot mai mare a muzicii si dansului rock’n’roll.

In prezent, tangoul este considerat un dans de societate, elegant, organizandu-se multe competitii pentru a determina care sunt cei mai buni dansatori ai genului. Pentru a excela, dansatorii iau cursuri de dans, in incercarea de a deveni cei mai buni. Insa nu e nevoie sa mergeti pana in Argentina pentru a invata acest dans spectaculos; Latino Time in Bucuresti oferind astfel de cursuri, nu doar pentru tango, insa, ci si pentru alte tipuri de dans latino, ca salsa, rumba sau cha-cha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *