Statul Kenya a promis sa isi reduca emisiile de carbon cu pana la 30% pana in anul 2030. Tara, localizata in Africa de Est este descrisa ca avand emisii de carbon foarte mici in comparatie cu alte state ale lumii, fiind la egalitate cu Singapore si Mongolia. Aceasta initiativa a fost salutata de catre militanti, care reusesc sa dea o dovada ca si tarile in curs de dezvoltare ar putea sa se dezvolte fara consum de combustibili fosili.
Intr-o prezentare tinuta catre ONU, inainte de a fi vizitati de catre presedintele Barak Obama, guvernul din Kenya a declarat ca isi va indeplini obiectivul de a-si extinde energia solara, eoliana si energia geotermala. De asemenea, Kenya isi doreste sa reimpadureasca cu 10% suprafata forestiera in dorinta de a reduce dependenta de combustibili fosili.
Mohamed Adow, un expert in clima, kenyan, a declarat ca acesta este un pas important catre viitor: „Kenya si-a prezentat angajamentul, mult mai repede decat alte state bogate, demonstrand un fel de ambitie pe care si alte state ar trebui sa le adopte.” Kenya investeste in resursele regenerabile si demonstreaza ca tarile africane nu au nevoie sa fie sclavi ai combustibililor fosili. Cu toate acestea, va avea nevoie de sprijin financiar din partea statelor dezvoltate. Exista o multime de oameni de stiinta care sustin ca acest angajament al statului Kenya este unul corect si realizabil.
Si alte state dezvoltate urmeaza exemplul Kenyei
O multime de alte state, care reprezinta 59% din emisiile totale de carbon de la nivel global, si-au depus si ele un astfel de angajament, cunoscut si ca Intended Nationally Determined Contributions.
Guvernul din Kenya estimeaza ca va avea nevoie de 40 miliarde de dolari pentru urmatorii 15 ani, iar o buna parte din aceasta suma spera sa vina din ajutorul statelor dezvoltate, cu scopul de a-si pune in aplicare pe deplin planul de atenuare a emisiilor de carbon si de adaptare climatica. Expertii sustin ca aceasta suma este una estimata, iar costul real inca urmeaza sa fie discutat.