Statististicele sunt destul de convingatoare. In urma cu 100 de ani, cca 10-15% dintre americani mureau ca urmare a bolii coronariene si a accidentelor vasculare cerebrale. Astazi, cifra s-a ridicat la aproape 40%. Tot atunci, mai putin de 6% mureau din cauza cancerului, in vreme ce astazi cifra este de 25%.
In ceea ce ne priveste pe noi, romanii, nu detinem date referitoare lacauzele de deces in urma cu 100 de ani. Referitor la situatia actuala, putem spune ca este chiar ma ingrijaratoare decat cea a americanilor: in 1993, 12% dintre decesele de la noi din tara erau produse de cancer, iar 60% de boli cardiovasculare.
Nu este firesc ca lucrurile sa stea astfel. Nu suntem sortiti sa murim in numar atat de mare ca urmare a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului si a cancerului de colon si san. Bolile cardiovasculare au inceput sa faca ravagii in SUA abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand oameni si-au putut permite sa adorpte o alimentatie bogata in produse de origine animala si cand industria alimentara a inceput sa produca alimente nenaturale, inalt-prelucrate, intesate cu calorii, dar golite de nutrienti.