Oleogustus ar putea deveni oficial un nou gust

WOW

Asociem grasimile cu cele mai delicioase gustari: jumari de porc, chips-uri crocante sau cornuri cu unt. Cu toate acestea, unii oameni de stiinta sunt pe cale sa spuna adevarul despre gustul adevarat al grasimilor. Acestiau au descoperit ca grasimile, in forma lor bruta, sunt atat de respingatoare incat pot provoca greata oamenilor. Chiar mai mult, oamenii de stiinta isi doresc sa adauge gustul de grasime simturilor oficiale ale boltei palatine.

In prezent, gusturile sunt: dulce, sarat, amar, acru si umami. Noua adaugare, daca se va adauga in mod oficial acestor gusturi, va fi numita oleogustus. Acesta este un cuvant ce provine din latina si inseamna “gust pentru grasime”. Pentru ca un nou gust sa ajunga in lista de gusturi, acesta trebuie sa aiba o semnatura chimica unica, care reuseste sa activeze anumiti receptori specifici de pe limba noastra. In acest mod, oamenii sunt capabili sa distinga un gust de alte senzatii gustative.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Purdue au testat cat de unic este gustul oleogustus pe un numar de 28 de participanti. Initial, studiul a inceput cu 54 de voluntari, insa oamenii de stiinta au decis ca 28 de oameni sunt deajuns pentru a demonstra capcitatea de unicitate a gustului. Participantilor li s-au dat un mix de acizi grasi dar si alte gustari asemanatoare pentru a observa daca gustul oleogustus este unul unic. In urma acestui studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca mai mult din jumatate de degustatori au reusit sa distinga gustul unic al acizilor grasi fata de alte gusturi.

Richard Mattes, autorul studiului, sustine ca gustul de grasime este unul neplacut

In momentul in care concentratia de acizi grasi este mai mare in mancare, aceasta devine scarboasa. In acest caz, inseamna ca gustul de grasimi previne organismul ca acestea nu sunt sanatoase si ca nu ar trebui mancate.

De asemenea, mai multe cercetari trebuie sa se realizeze pentru ca oleogustus sa devina oficial un gust, insa acest studiu ar putea insemna un pas mare catre recunoasterea grasimilor ca un gust.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

carti afaceri
Cursuri
Carti pentru impresionat seful

    Un semn bun care iti indica un lider este dorinta constanta de a invata, iar dorinta de a citi este una dintre cele mai bune modalitati de a demonstra ca vrei sa te dezvolti, atat in interiorul, cat si in exteriorul unei organizatii. Nu numai ca poate dovedi …

WOW
1
Cele mai ciudate remedii pentru mahmureala din lume

Sigur te-ai distrat azi-noapte. Insa, a venit momentul sa faci fata cu mahmureala, si ai face aproape orice ca sa scapi de senzatia de a doua zi. Indiferent ca gasesti metoda optima sau nu, exista unele metode destul de ciudate si de dezgustatoare de a trata mahmureala. Cum se trateaza …

Sanatate
Ce nu stii despre bere si vin

  Berea este de larg consum, vinul pe masura mai ales daca e sa tinem cont de ceea ce inseamna recomandarea medicilor de a consuma vin inainte de masa. Iata insa ce nu stii despre aceste sortimente de bauturi: Belgia castiga detasat cand vine vorba de cel mai bun sortiment …

SEO made with ❤️ by E-Advertising