Multi romani sunt impatimiti de pacanele si alte jocuri de noroc. Totusi, observam o crestere in popularitate a jocurilor de tip gacha. Afla aici ce legatura au!
In primul rand, ce sunt gacha games? Acest tip de jocuri sunt mai des intalnite in randul tinerilor care joaca jocuri pe telefon, fiind o alternativa a jocurilor de noroc clasice. Aceste jocuri sunt prezente si pe calculator. Indiferent de platforma, gacha-urile sunt prezentate altfel: au personaje atractive in stil anime, cu mascote adorabile si un estetic mai copilaros. Asadar, atrag chiar si copii, ceea ce este un fapt alarmant.
Cum functioneaza gacha games?
Gacha-urile folosesc un sistem virtual de loterie pentru a distribui lucruri virtuale. Jucatorii cheltuiesc bani reali pentru a obtine sansa de a folosi acest sistem, sperand sa primeasca personaje noi, echipament sau alte obiecte de valoare aferente jocului lor. Aceste lucruri sunt distribuite la intamplare si sunt categorizate in diferite raritati, pentru a crea un sentiment de anticipare si de a incuraja rulajele, pentru a obtine recompensele mult dorite.
Suna cunoscut? Este, practic, vorba de pacanele, doar ca in loc de 777, jackpot sau alte felicitari va aparea pe ecran o tipa “legendara” cu urechi de iepuri, intr-un costum de baie scos din revistele pentru adulti, manuind o sabie de trei ori cat ea.
Si iata cum o noua fateta a jocurilor de noroc reuseste sa atraga tineri care, deseori nu au varsta legala pentru a plati aceste vicii. Despre cum ne atrag jocurile de noroc clasice, precum cele de pe site-ul pacanica.ro, poti gasi informatii suplimentare aici, insa noi trecem la urmatorul subiect: lootbox-urile.
Ce sunt loot box-urile?
Gacha-urile sunt, la baza, un sistem de joc bazat pe loot boxing. Acest tip de recompensa este foarte des intalnit si in alte jocuri. De exemplu, vei gasi shootere (sau FPS-uri) cu loot boxuri. Acestea sunt cutii care contin tot aceleasi lucruri (personaje, echipamente, obiecte de valoare etc.), insa sunt marketate ca fiind “optionale” si pur cosmetice.
Asadar, de ce sunt considerate sisteme de gambling, daca nu iti ofera niciun avantaj? Ei bine, avantaj sau nu in joc, tot se cumpara cu bani reali, doar ca psihologia din spatele lor este diferita. Este vorba da FOMO: fear of missing out (frica de a rata ceva).
Aceasta tactica este considerata una extrem de pradatoare, din cauza faptului ca se bazeaza pe aceasta frica – developerii includ oferte pe un timp limitat, dupa care nu le mai includ niciodata inapoi in joc. Deci, daca ai ratat acea tipa “legendara” in timpul evenimentului ce a avut loc de Craciun, nu vei mai avea sansa sa o obtii vreodata ca personaj.
Care ar fi concluzia acestui articol? Una relativ sinistra: jocurile de noroc de la cazinouri sunt mai strict reglementate si primesc doar adulti, insa celalalt tip de jocuri despre care am vorbit aici fac prapad atat din punct de vedere financiar, cat si psihologic, chiar sub nasul nostru.
Atunci cand parintii vad copilul jucandu-se un joc cute pe telefon, probabil nu se asteapta sa se trezeasca cu tranzactii pentru monede virtuale a doua zi, alaturi de un copil dependent de “pull-uri”, adica varianta gacha a rotirilor.