Fiind alcatuite din mai multe componente, fiecare componenta va fi instalata in locul ideal al casei pentru a obtine un randament maxim. Panourile solare presurizate vor fi montate pe acoperisul casei, sau pe o platforma special construita, langa casa, pentru a permite orientarea sudica a colectoarelor si un traseu cat mai scurt al tevilor pana la boilerul de stocare.

Boilerul se instaleaza, in functie de cerintele sau de spatiul disponibil la fiecare lucrare, in pod, la etaj, la subsol, in camera tehnica, astfel incat sa fie cat mai aproape de colectoarele solare si, in acelasi timp, sa fie usor accesibil si ferit de temperaturi extreme. Controllerul eletronic se monteaza, de obicei, in aceeasi incapere cu boilerul, dar poate fi montat si intr-o alta locatie, la cererea clientului. Traseele de racordare a boilerului la panouri trebuiesc calculate astfel incat sa aiba lungimea minima permisa de fiecare lucrare in parte, pentru a minimiza pierderile de energie termica de-a lungul tevilor.

Sitemele solare complete sunt compuse din mai multe componente: unul sau mai multe panouri presurizate, statia de lucru (controller-ul electronic), manometru, debitmetru, pompa de recilculare, supapa de siguranta, robineti, supape de sens, aerisitoare, vas de expansiune si boiler. Boilerul poate fi fara serpentina, cu o serpentina, sau cu 2 serpentine de cupru. Alegerea componentelor optime si a numarului acestora se face in functie de aplicatia pe care dorim sa o realizam. Ex: apa calda pe toata perioada anului (este necesar un boiler cu o singura serpentina); apa calda si aport la incalzire (calorifere sau in pardoseala – este necesar un boiler cu 2 serpentine). Incalzirea apei din piscine se poate realiza cu sisteme ce contin boilere fara serpentina sau cu o serpentina.
In imagine aveti un sistem solar compus din panou solar cu 20 tuburi vidate, work station, boiler de 200L si vas de expansiune.

Energia solara este captata in interiorul tubului vidat, unde este transferata heat-pipe-ului de cupru. Caldura ajunge apoi in capatul superior al sau, fiind preluata de catre agentul termic (antigel solar). Antigelul o transporta la schimbatorul de caldura din boiler si este preluata de catre apa. Apa incalzita poate fi apoi folosita ca apa calda menajera sau sursa de energie pentru agentul termic de incalzire, care ajunge la centrala termica standard (pe lemne, gaze, motorina, etc…) si apoi in circuitul de incalzire al casei. Operarea sistemelor solare complete este asigurata de controllerul electronic care comanda pornirea si oprirea pompei de recilculare in functie de diferentele de temperatura citite de senzorii din colectoare si boiler.
In concluzie, panouri solare apa calda ,  sistemele solare complete sunt un generator direct de apa calda care poate fi folosita fara interventia centralei clasice si un ajutor pentru centrala, ce preincalzeste agentul termic inainte de a fi preluat de aceasta si adus la temperatura optima pentru incalzirea locuintei. Astfel, aportul la incalzire al unui sistem solar complet este direct proportional cu numarul de panouri solare folosit si capacitatea boilerului de stocare.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *