In zilele noastre, a fi bolnav incepe sa devina un lucru din ce in ce mai costisitor – atat pentru bugetul personal, cat si pentru cel al interprinderilor sau firmelor. In SUA, de pilda, primele trei dintre cele mai mari fabrici de autoturisme platesc mai mult pentru asigurarile de sanatate decat pentru otel – cca 1.650 (1994) de dolari/masina. Desi la noi in tara sistemul asigurarilor de sanatate este inca deficient, tot mai multe firme si interprinderi realizeaza ca angajatii bolnavi duc la profituri bolnave.
In afara de accidentele de la locul de munca, sanatatea unui angajat este primejduita cel mai mult de modul sau de viata. Cercetarile intreprinse au demonstrat dincolo de orice indoiala ca alimentatia excesiva, sedentarimul, fumatul si consumul de acool cresc foarte mult riscul de aparitie a bolilor cadiace, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului, a cirozei hepatice si a cancerului pulmonar, mamar si de colon.
Angajatii fumatori ai unei companii din SUA, spre deosebire de cei nefumatori, au absentat cu sase zile mai mult, au beneficiat de opt zile de concediu medical in plus si au prezentat cu 12% mai multe inbolnaviri pe an, ceea ce a costat compania repsectiva intre 1.900 si 2.300 de dolari pe fumator intr-un an.
In grupa de varsta 30-49 de ani, are loc o scadere a productivitatii cu cca 25%, in mare parte din cauza alcoolului. Tot in SUA, 45 de milioane de angajati sufera hipertensiune arteriala; tratarea acesteia costa industria americana 3 miliarde de dolari pe an, iar la nivel individual, costul acestuia tratament este de cca 900 de dolari pe an. Un infarct miocardiac poate costa, tot in SUA, intre 40.000 si 100.000 de dolari, sub forma ingrijirilor medicale si a salariilor pierdute intr-un interval de patru luni (pentru un angajat care nu conduce o functie de conducere).