De curand m-a facut curios un anumit subiect asa ca am incept sa cercetez. Initial nu stiam ce este, sincer nici nu stiam ca exista asa ceva, mai exact despre gheata carbonica. Am facut cercetari si mi sa parut un subiect foarte interesant, am aflat ca este o forma solida a dioxidului de carbon care are o temperature de -78.5 grade Celsius. Gheata uscata mai este numita si este folosita la mai multe aplicatii cum ar fi: curatarea industrial, efecte special, racire transporturi medicale si alimentare, decontaminare, fretare si multe altele.

Productia de gheata carbonica ieftina ia nastere inepand cu dioxidul de carbon in stare lichida care este stocat in rezervoare sub presiuni. Pentru a se produce, dioxidul de carbon este trimis printr-o valva criogenica spre o camera de expansiune si se va produce pulverizare foarte rapida, aceasta trecand din stare lichida in cea de gaz. Acest process se face numai cu o puternica scadere de temperature. Cam aproximativ 45% din dioxidul de carbon gaz va ingheta instantaneu rezultand o zapada carbonica. Restul ce ramane din dioxidul de carbon gaz se recupereaza si se reintroduce din nou in acest circuit.

Zapada carbonica rezultata din aceste procese, va fi trimisa intr-o camera unde este comprimata la o presiune extreme de mare, unde va fi formatata in blocuri sau extruda sub forma de gradule cilindrice de diferite dimensiuni. Gheta carbonica cu cat va fi mai densa din acest proces, cu atat va fi mai stabile in timp si mai eficienta in cazul in care este folosita in aplicatiile de curatare.

Gheata carbonica are si riscurile ei, de aceea sunt cateva sfaturi in folosirea ei si manipularea, pe scurt sa spun asa nu trebuie lasata la indemana oricui, in special la indemana copiilor. Manipularea ghetii carbonice este recomandata folosind manusi sau clesti speciali, astfel evitand contactul cu pielea pentru ca aceasta are o temperature de -78.5 grade Celsius. In contact cu pielea de 1-2 secunde aceasta este inofensiva dar pe un timp mai indelungat, gheata carbonica poate genera arsuri foarte grave. De obicei ea se depoziteaza in containere izoterme special si cu cat containerul este mai gros cu atat pierderile prin evaporare vor fi mult mai mici. Containerele trebuie inchise bine dar sa nu fie perfect ermetic pentru ca se pot acumula presiuni foarte mari.

Un alt sfat important este sa nu fie pastrata gheata carbonica in spatii neventilate in momentul ce trece in stare gazoasa. Aceasta poate provoca asfixierea. Este recomandat, chiar si in cantitati foarte mici, sa fie trasportata in containere special si trebuie folosita in interval de timp cat mai scurt pentru a reduce pierderile de evaporare. Sintomele generare de acumulare a dioxidului de carbon sunt lacrimarea ochilor si respiratia grea, daca ati ajuns la acest moment insemna ca concetratia de dioxid de carbon gaz este foarte ridicata si exista pericole de asfixiere si trebuie aerisit urgent incinta, reconsiderati regulile de transport asigurand o ventilatie cat mai buna si adecvata.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *